Eerste draagcafé van het pajottenland: dit waren onze bevindingen

draagcafe

Enkele dagen na het eerste draagcafé van het pajottenland is het tijd voor een korte nabeschouwing. Het was een succesvolle eerste editie en gezien de vele positieve reacties plannen we zeker nog nieuwe edities in! Hou dus onze Facebook pagina goed in de gaten als je er volgende keer bij wil zijn, hier kondigen we alle evenementen aan.

Ik wil kort even gebruik maken van de gelegenheid om alle aanwezigen te bedanken, het is dankzij jullie dat dit zo’n boeiende voormiddag is geweest. Voor diegenen die er niet bij konden zijn zet ik hier de 3 voornaamste bevindingen op een rij.

Dragers zijn ontzettend sympathieke mensen

Aangezien het voor ons de eerste keer was dat we een draagcafé organiseerden, was het toch wat afwachten hoe de interactie in de groep zou zijn. Gelukkig bleek dat al snel geen enkel probleem: mensen begonnen spontaan ervaringen uit te wisselen en deelden hun leukste verhalen en tips met elkaar. Dragen is nog niet heel bekend in de regio en dan blijkt het erg leuk om eens met gelijkgestemde mensen te kunnen praten.

Ikzelf was aanwezig voor wat tips en uitleg bij de verschillende draagsystemen maar ook de ervaren dragers hielpen de beginners met plezier een handje, wat geweldig was om zien.

Professionals geven vaak niet de juiste informatie

Een gevoel dat ik zelf kreeg toen ik begon met dragen werd tijdens het draagcafé ook bevestigd: professionals geven vaak niet de juiste informatie. En dat is wel erg jammer, want wie draagt wil uiteraard het beste voor zijn kindje. Bovendien leidde die foutieve informatie er bij verschillende mensen toe dat zij het dragen na enkele dagen voor bekeken hielden. Enkele voorbeelden:

  • Verschillende mensen kregen advies van de vroedvrouw rond dragen met de draagdoek. De knooptechnieken die daarbij geadviseerd werden waren echter totaal niet ergonomisch voor het kindje én de ouder. Het kindje zat niet comfortabel en kon dus ook niet genieten van de draagdoek.
    Dat het wél anders kan hebben we gelukkig ook gemerkt: vroedvrouw Wendy Donckels was ook aanwezig op het draagcafé. Zij volgde zelf de cursus draagconsulente en kan dus wel advies geven omtrent ergonomisch dragen.
  • Bij andere mensen bleek de verkoper een verkeerde drager geadviseerd te hebben. De drager was te groot voor het kindje, zat niet ergonomisch of in één ander geval raadde de verkoper een draagzak eenvoudigweg af ‘omdat die toch niet gebruikt zou worden’.
  • Nog frappanter is dat zelfs fabrikanten niet altijd de juiste informatie meegeven, zelfs niet in de handleidingen. Zo wordt vaak niet duidelijk weergegeven dat je kindje dragen met het gezichtje vooruit echt niet aangeraden is omwille van de niet-ergonomische houding.

Het is zeker positief dat dragen steeds vaker geadviseerd wordt en dat kinder- en babywinkels een groeiend gamma van dragers aanbieden, maar het is duidelijk dat de kennis rond de juiste drager en draagwijze vaak ontbreekt.
Dankzij de tips tijdens het draagcafé hebben meerdere ouders gelukkig opnieuw de interesse in het dragen opgepikt 🙂

Uitproberen is belangrijk

Een ergonomische drager vinden is niet moeilijk: je zoekt op het internet, loopt een babywinkel binnen of je vraagt naar de ervaringen van iemand die je kent. Als draagconsulente kan ik echter alleen maar adviseren: zorg dat je de verschillende dragers even kan uitproberen.

Eén van de mama’s op het draagcafé hadden enkel ervaring met een draagzak, maar door een draagdoek uit te testen, merkte ze dat dit een hele aangename oplossing was voor hun pasgeboren kindje. Ze stond versteld van de extra bewegingsruimte die de rekbare doek bood.

Mijn zoontje is inmiddels bijna 2,5 jaar, ik draag hem vaak in de draagzak. Mijn voorkeur gaat uit naar Tula maar Ergobaby is bijvoorbeeld kwalitatief even goed. Zowel Tula als Ergobaby hebben leuke kleuren en designs, maar persoonlijk vind ik de Tula wat comfortabeler zitten bij mezelf. Misschien past voor jou de Ergobaby net beter, dat is namelijk afhankelijk van je lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Mijn tip: probeer zoveel mogelijk uit, bijvoorbeeld tijdens een van onze volgende draagcafés of tijdens een draagconsult 🙂

Heb je zelf een vraag of een suggestie voor een volgend event? Voeg dan zeker je comment toe hieronder!

1 Comment to “ Eerste draagcafé van het pajottenland: dit waren onze bevindingen”

  1. Lieve says :Beantwoorden

    Tijd voor een nieuw draagcafé? ????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *