Hoe herken je een goede draagzak?

ergonomische draagzak

Steeds meer mensen kiezen voor een draagzak en het aanbod aan draagzakken neemt dan ook alsmaar toe. Maar hoe herken je nu, tussen al die verschillende modellen, een goede, ergonomische draagzak? Ik geef je een checklist mee in deze blogpost.

Checklist: Hoe herken je een goede draagzak?

Naast je persoonlijke voorkeur zijn de leeftijd en het gewicht van je kindje de belangrijkste factoren bij de keuze van een draagzak. Heb je een geschikte draagzak gevonden, doorloop dan deze checklist even:

  1. Breed zitvlak: Het is belangrijk dat je kindje goed ondersteund zit in de draagzak. Het zitvlak moet daarom van knieholte tot knieholte komen, waarbij de knietjes wat hoger zitten dan de billen. Je kindje zit dan in de zogenoemde ‘M-positie’ of ‘kikkerhouding’, waarbij de heupontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt.
    draagzak m-houding
  2. Draaghoogte: Het is comfortabeler om je kindje hoog genoeg te dragen. De hoogte is goed wanneer je een kusje kan geven op je baby’s hoofd.
  3. Voldoende neksteun: Ga na of de drager voldoende steun biedt aan het nekje van je kindje. De nekspieren van je kindje zijn pas na 4 à 5 maand voldoende ontwikkeld om het hoofdje te ondersteunen. Ook oudere kindjes vinden een goede neksteun echter heel prettig bij het slapen.
  4. Soepel rugpand: Een ergonomische draagzak heeft een soepel rugpand, zodat deze de natuurlijke, licht gebolde houding aanneemt van het rugje.
  5. Aanspannen: Controleer of je de gespen van de draagzak voldoende kan aanspannen zodat je het gewicht kan verdelen over je schouders en heup. Hoe dichter je kindje tegen je aan zit, hoe comfortabeler het dragen voor jou is. Ook je kindje zelf heeft baat bij een goed aangesloten draagzak. Test dit door even voorover te buigen, je kindje zelf moet dan strak tegen je aan blijven.
  6. Kwaliteit: Je wilt uiteraard dat je je kindje veilig kan dragen. Bekijk vooral de gespen, klittenband en naden of ze geen fouten of slijtage vertonen.

Als je deze checklist volgt zal je al snel merken dat lang niet alle draagzakken comfortabel en ergonomisch zijn voor je kindje en jezelf. Zorg dat je vooraf even kan testen of de draagzak voor je kindje goed zit, maar zeker ook voor jezelf.

Wil je graag verschillende modellen van kwalitatieve merken uittesten bij je thuis? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen voor een draagconsult.

 ergonomische draagzak aandachtspunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *