Is een babydrager geschikt bij rugklachten?

babydragen bij rugklachten

Wanneer je last hebt van rug-, schouder- of bekken klachten, dan denk je wellicht dat een draagdoek of draagzak geen goed idee is voor jou. Anderzijds kom je er ook al snel achter dat je je kindje nu ook al vaak draagt.

Wanneer je lichamelijke klachten hebt kan de juiste drager jou helpen; de draagzak of draagdoek geeft een betere spreiding van het gewicht van je kindje en helpt zo je rug, nek, schouders en bekken te ontlasten. Je kindje dragen is zo zonder twijfel minder belastend voor je lichaam dan los op de arm of in de maxi cosi.

Tips voor dragen met lichamelijke klachten

Het is helaas niet mogelijk om een éénduidig advies te geven wanneer je wil dragen met rugklachten. Ik geef wel graag wat algemene tips mee.

  1. Asymmetrisch dragen, zoals bij een ringsling die geknoopt wordt rond één schouder, is doorgaans te belastend wanneer je rug- of schouder- of bekken klachten hebt.
  2. Bij rugklachten is rugdragen voor het merendeel van de mensen het meest comfortabel. Draag je kindje bij rugklachten niet te hoog op de rug. Lager in de rug, in de holte van je taille, voelt vaak prettiger aan.
    Draag je je baby op de heup, zorg dan dat je bovenlichaam rechtblijft en je dus niet de andere kant op gaat leunen. Draag je op de buik, plaats je baby dan hoog en strak tegen je lichaam. De vuistregel bij een jonge baby is dat je een kusje op het hoofdje kan geven.
  3. Bekkeninstabiliteit komt geregeld voor na de bevalling. In ernstige gevallen is dragen te belastend, maar bij ‘lichte’ gevallen kan het vaak wel. Bij bekkeninstabiliteit is het eveneens belangrijk om symmetrisch, dus over beide schouders, te dragen. Een draagdoek knopen om het bekken voelt vaak prettig aan, maar ook een Tula draagzak is een goede keuze. Deze heeft namelijk een brede heupband die het bekken goed omsluit.
  4. Bij schouderklachten heb je verschillende opties. Een draagdoek kan je heel breed rond je schouders en armen wikkelen, om zo het gewicht optimaal te verdelen. Is dat nog te belastend, dan biedt een torsodrager wellicht een oplossing. Een torsodrager is een rechthoekig stuk stof dat je rond je romp wikkelt en omrolt, vastknoopt of vastgespt. Er lopen geen banden of straps over je schouders.
  5. Let goed op je houding. Krijg je last, probeer je kindje dan in een andere houding te nemen of leg hem of haar even weg. Doseer het dragen en blijf op je lichaam letten.

Zoals gezegd: er is helaas geen éénduidig advies mogelijk. Een draagconsult is aangeraden wanneer je klachten ernstig zijn. We bekijken dan welke drager het meest geschikt is voor je en hoe je hem precies moet gebruiken. Ook je huisarts kan je advies geven bij ernstige klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *