Mamalila draagjas; de investering waard?

Mamalila draagjas

Ben je van plan een Mamalila draagjas te kopen? Dan is dat vast omdat je gehoord hebt dat de kwaliteit van deze draagjassen erg goed is. Maar er zijn ook goedkopere jassen te vinden. Dus waar zit dat prijsverschil dan precies in? En is een Mamalila draagjas dan wel de investering waard?

In deze blogpost ontdek je er alles over.

Wat is Mamalila?

Mamalila is een familiebedrijf dat werd opgericht door Vicki Marx. Als fervente babydraagster ontdekte de jonge moeder dat er geen enkele jas op de markt was waarmee ze bij slecht weer toch kon babydragen.

Ze ontwikkelde daarom zelf haar eerste draagjas. Daar kreeg ze zoveel leuke reacties op dat ze besloot haar eigen bedrijf op te richten; Mamalila. Een merk dat moest staan voor liefde voor babydragen maar ook voor duurzaam en verantwoord ondernemen.

In het begin bestond het bedrijf voornamelijk uit Vicki en enkele familieleden, die de winkel vanuit haar kelder draaiende hielden. Bovendien was het, als project van een moeder van twee, vanaf het begin verplicht gezinsvriendelijk. De kinderen speelden tussen rollen stof en kartonnen dozen, de werktijden waren flexibel en oma redde de dag als er weinig personeel was.

En toch, terwijl het familiebedrijf geleidelijk aan professioneler werd, steeds groter werd en uiteindelijk naar zijn eigen terrein moest verhuizen, bleef het familiegevoel. Mamalila werkt vandaag nog steeds voornamelijk met moeders die deeltijds werken, waarbij ze hun ervaring uit het gezinsleven naar het werk brengen. Die bewuste keuze om met ‘ervaringsexperten’ te werken zorgde ervoor dat dat Mamalila uitgroeide tot het bekende merk dat het vandaag is. Een merk met draagjassen die niet alleen mooi, maar ook enorm functioneel en comfortabel zijn.

Mamalila draagcomfort

Om comfortabel te dragen in alle weersomstandigheden zijn 3 zaken belangrijk:

  • windbescherming
  • regenbescherming
  • ademend vermogen

Windbescherming

De windbescherming is erg belangrijk voor jassen, want met materialen die niet winddicht zijn koelt het lichaam snel af zodra de wind waait. Dit is te wijten aan de ‘gevoelstemperatuur’, die sterk gerelateerd is aan de windsnelheid. De gevoelde luchttemperatuur is daardoor aanzienlijk lager dan de werkelijke luchttemperatuur.

De draagjassen van Mamalila zijn daarom voorzien van een membraan. Dit zorgt voor 100% windbescherming voor de jas. Je kan dit makkelijk zelf uitproberen: blaas eens door de stof van een winddichte jas (zoals de Mamalila softshell) en je zal merken dat er aan de andere zijde van de stof niets te voelen is.

Regenbescherming

Regenbescherming in een functionele jas wordt op twee manieren bereikt.
De waterafstotende coating op het buitenste materiaal van de jas zorgt dat het water parelt en van de jas loopt. Zonder deze coating zou de stof water opslorpen wat zorgt voor een klam en nat gevoel binnenin de jas.

Mamalila werkt hiervoor met een coating die vrij is van schadelijke stoffen. Je herkent dit aan het ‘FC-free’ label, wat betekent dat er geen fluorkoolwaterstoffen gebruikt worden die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Tip: Koop je straks een Mamalila draagjas, dan is het belangrijk dat je na een wasbeurt de jas droogt of strijkt om de coating opnieuw werkzaam te maken. Na 5 tot 7 wasbeurten doe je er goed aan de jas opnieuw te impregneren. Kies dan ook voor een impregneermiddel met het FC-free label.

Het membraan waar ik het eerder over had en die je Mamalila jas winddicht maakt, zorgt ook voor de waterdichtheid. Hoe betrouwbaar zo een membraan dit doet wordt gemeten door de waterdruk. De aanduiding “10.000mm water Kolom” op een kledingstuk betekent dat een 10 meter lange buis gevuld met water op het weefsel kan worden geplaatst zonder dat er een druppel door het membraan dringt. Hoe lager de waterzuil, hoe minder druk nodig is om water door het membraan te duwen.

In feite kan een doek met een waterkolom van 3.000 mm of meer worden gelabeld als “waterdicht”. Echter, door sterke wind tijdens het regenen, het gewicht van het zitten op een natte bank of een gedragen rugzak, kan extra druk op de stof opbouwen. Daarom spreken we pas van een hoogwaardige bescherming bij een waterkolom van 7-10.000 mm.

De meeste mamalila draagjassen hebben een waterkolom van 10.000mm, sommige katoenproducten 7.000 mm.

Overweeg je een andere, goedkopere draagjas, kijk dan zeker of deze ook waterdicht is. Let wel op; want ook als de stof waterdicht is, betekent dit niet dat de hele jas waterdicht is. De naden en ritsen moeten namelijk ook getaped zijn, anders kan langs die weg alsnog water binnendringen. De jas is dan waterafstotend, niet waterdicht.

Ademend vermogen

Voor een draagjas die uitgerust is met een membraan beschrijft het ademend vermogen hoe deze de waterdamp van binnen naar buiten geleidt, een aspect dat uiterst belangrijk wanneer je zweet of een lichamelijke activiteit uitoefent. Het ademend vermogen
heeft dus een grote invloed op het draagcomfort en hoe goed jij en je kleintje je voelen in een jas. Mamalila gebruikt daarom alleen hoogwaardige membranen met een hoog ademend vermogen.

Heb je nog een vraag over de Mamalila draagjassen? Contacteer me via de contact knop rechtsonder deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *