Rugdragen met je baby; wat zijn de voordelen en vanaf wanneer kan het?

Baby Rugdragen

Voor veel babydragende ouders heeft dragen op de buik de voorkeur: de draagdoek of draagzak kan dan meestal gemakkelijker worden vastgemaakt dan bij rugdragen het geval is. Bovendien hebben ouders die buikdragen hun baby in het zicht en in de armen – wat het gevoel geeft dat ze dichter bij hen zijn. Wanneer ik een draagconsult geef krijg ik dan ook het meeste vragen over buikdragen, maar ook rugdragen is mogelijk en in sommige gevallen aangeraden. En daar wil ik het in deze post even over hebben.

Wanneer rugdragen?

Een minimumleeftijd voor het rugdragen is er niet en de meningen erover lopen uit mekaar. In principe kan het vanaf het moment dat jij als draagmama of draagpapa je er comfortabel bij voelt. Er zijn verschillende manieren om je kindje veilig en vlot met de draagzak of draagdoek naar de rug te brengen en die kunnen ook aangeleerd worden bij een consult. Wil je rugdragen met de draagdoek win dan zeker even advies in, want afhankelijk van de leeftijd van je kindje en ontwikkeling van de romp en rug is een andere knooptechniek aanbevolen.

Wat ikzelf doorgaans aanbeveel is te starten met rugdragen wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Dus van zodra het zichzelf kan corrigeren wanneer het bijvoorbeeld neerzit en dreigt om te vallen. Je zal namelijk merken bij het buikdragen dat je nog geregeld (bewust of onbewust) de positie van je kleintje wat corrigeert om de ergonomische M-houding te behouden. Op de rug is dat moeilijker voor jou als ouder en je hebt ook minder zicht op je kleintje wat je onzeker kan maken.

Voordeel van rugdragen

Naarmate je kindje groter en zwaarder wordt, kan het aangeraden zijn om de draagpositie te veranderen. Enerzijds is je rug gewoon veerkrachtiger, zodat het gewicht van een groter kind gemakkelijker op de rug kan worden gedragen. Daarnaast zullen kinderen uiteindelijk meer van de wereld willen zien als ze worden gedragen en de rugdraagpositie verruimt hun gezichtsveld enorm.

Rugdragen is daarom aanbevolen tijdens wandelingen en sportactiviteiten voor ouders met baby’s, omdat je kindje dan zonder beperkingen het pad voor zich kan zien en over het algemeen een betere bewegingsvrijheid heeft. Extra veel wandelplezier dus voor je kleintje én meer comfort voor jou als drager.

Draagjassen voor actieve ouders

De producten op onze website zijn gericht op actieve ouders. We willen hiermee oplossingen bieden die meegroeien met je kinderen en jullie behoeften.

Onze draagzakken zijn geschikt voor meerdere posities en een van de dingen die je bij onze draagjassen en -mantels bijvoorbeeld terugvindt is een rittsluiting aan de achterkant. Daarin kan het inzetstuk voor de baby net zo gemakkelijk worden vast geritst als aan de voorkant.
Als het model capuchon heeft, kan deze worden verwijderd, opgeborgen of opgerold en vastgezet voor de draagpositie op de rug, zoals bij de Vienna draagjassen van Mamalila.

Wil je graag starten met rugdragen maar heb je nog een vraag? Aarzel dan niet me te contacteren via telefoon of whatsapp +32 (0) 474 244 322 of via de knop rechtsonder deze pagina.

Veel draagplezier!
Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *