Ontdek de soorten dragers en hun voordelen

Er zijn heel wat soorten dragers te vinden op de markt. Start je met dragen, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen van de verschillende draagsystemen even te overwegen. Dit overzicht helpt je alvast op weg.

De dragers worden opgedeeld in 4 categorieën:

Draagdoeken

Met een draagdoek kan je je kindje vanaf de geboorte dragen. De doek vormt zich perfect rond je kindje en jezelf, waardoor je kindje overal goed ondersteund wordt en zich heel geborgen voelt. Voor jezelf is de draagdoek ook erg aangenaam om te dragen omdat het gewicht goed verspreid wordt.

Er zijn twee soorten draagdoeken: de geweven draagdoek en de rekbare draagdoek. In dit artikel vind je een uitgebreide vergelijking maar hier zijn alvast de belangrijkste verschillen;

  • de geweven draagdoek kan je dragen zolang jij en je kindje het comfortabel vinden. Ze zijn beschikbaar in heel wat kleuren en patronen én er zijn heel wat verschillende knopen voor buik-, heup- en rugdragen.
  • de rekbare draagdoek kan je dragen totdat je kindje ongeveer 10 kg weegt. Doordat de stof rekbaar is, zal de doek bij zwaardere kindjes namelijk minder comfortabel en veilig zitten. Rugdragen met een rekbare doek is om diezelfde reden ook niet mogelijk. Een groot voordeel van de rekbare doek is echter dat je hem vooraf kan knopen. Geen stress dus voor het knopen wanneer je ergens toekomt met je kindje, en je hoeft niet opnieuw te knopen wanneer je je kindje even uit de draagdoek haalt.
Je kan ons gamma draagdoeken hier bekijken

 


 

Ringslings

Gewichtsverdeling bij een ringsling

Gewichtsverdeling bij een ringsling

Een ringsling is een korte draagdoek met 2 ringen die je over 1 schouder, doorgaans op de heup maar ook op de rug of buik, draagt. Je kan de ringsling gebruiken vanaf de geboorte maar ook voor kleine stappers die vaak in en uit de doek willen, is hij ideaal. De ringsling is namelijk makkelijk te hanteren, zonder moeilijke knopen: je haalt gewoon de stof door de ringen en spant de doek aan. De ringsling is ook de meest handige doek om in te voeden en biedt dus zeker voordelen, al is het asymmetrisch dragen niet geschikt wanneer je nek-, rug- of bekkenklachten hebt.

Bekijk ons gamma ringslings hier

 


 

Mei Tai

Gewichtsverdeling bij een MeiTai

Gewichtsverdeling bij een MeiTai

De Mei Tai combineert de voordelen van een draagdoek en een draagzak en lijkt qua uiterlijk het best op een geweven draagdoek. De Mei Tai heeft geen lange lap stof die ingewikkelde kooptechnieken vereist, maar bestaat uit een rugpand, een gevoerde heupband en 2 schouderbanden. Met de Mei Tai kan je dragen vanaf de geboorte maar let wel op de specificaties; een goede neksteun is bijvoorbeeld erg belangrijk. Hoelang je kan dragen is afhankelijk van het type en maat, aangezien het rugpand en zitvlak vaste afmetingen hebben en dus niet verstelbaar zijn zoals een draagdoek . Je kan met de Meitai zowel buik-, rug- als heupdragen.

Bekijk ons gamma Mei Tai hier

 


 

 

Draagzakken

Gewichtsverdeling bij een ergonomische draagzak

Gewichtsverdeling bij een ergonomische draagzak

De draagzak, ook wel voorgevormde drager of Soft Structured Carrier genoemd, is wellicht de meest eenvoudig te gebruiken drager. De heup- en schouderbanden kunnen doorgaans met buckles, gespen of velcro gesloten worden. Daardoor is deze drager het meest populair bij papa’s en kunnen ook oma’s en opa’s er makkelijk mee omgaan.

De meeste draagzakken kan je, al dan niet met een insert, gebruiken vanaf de geboorte en, afhankelijk van het type draagzak, totdat je kindje zo’n 20 kg weegt. Afhankelijk van het type draagzak kan je heup-, rug-, buik- en zelfs voorwaarts dragen.
Let er wel op bij het kopen van een draagzak dat niet alle draagzakken ergonomisch zijn. In deze blogpost vind je een checklist voor het herkennen van een ergonomische draagzak, maar hier zijn alvast de 3 belangrijkste aandachtspunten:

  • Een soepel rugpand dat de natuurlijke bolling van het rugje van je kindje aanneemt
  • Voldoende neksteun
  • Een zitvlak van knieholte tot knieholte, zodat je kindje in de ‘M-houding’ zit
Bekijk ons gamma ergonomische draagzakken hier

 


Vergelijkingstabel

babydrager vergelijking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *