Je baby dragen: een heleboel voordelen voor je kindje en jezelf

De voordelen van dragen: Stan in de Dordogne

Dicht bij de mama: het is de meest natuurlijke plaats voor een baby. Je baby dragen in een draagzak of draagdoek is dan ook de ideale manier om je baby gelukkig te maken en een hechte band te creëren. In deze post deel ik graag enkele van de vele voordelen van dragen met jou.

 

Baby’s die gedragen worden huilen minder

huilbabyEr zijn reeds heel wat onderzoeken geweest rond het dragen van baby’s . In ’86 onderzocht een team van pediaters in Montreal het effect van dragen op een groep van 99 moeders en hun kind. De helft van de moeders kreeg een baby drager en de opdracht om hun kindje minstens drie uur per dag te dragen. Ze werden aangemoedigd om hun kindje doorheen de dag te dragen, ongeacht het humeur van het kind, dus niet enkel wanneer het kindje weende of zich druk maakte. In de tweede groep kregen de moeders geen specifieke instructies over het dragen van hun kind.

Na 6 weken weenden de kinderen uit de groep van dragers 43% minder dan de andere groep.

Ook antropologen die verschillende culturen bestuderen zijn het ermee eens dat baby’s in culturen waar vaak gedragen wordt, minder huilen. In de Westerse cultuur meten we het huilen van een baby in uren, terwijl dat in andere culturen vaak gemeten wordt in minuten. Er wordt ons dagelijks verteld dat het normaal is dat baby’s vaak huilen, maar in andere culturen is dit niet de norm.

Huilen maakt baby’s niet zelfstandiger, ze worden er niet sterker van en hun longetjes gaan er niet beter van groeien. Huilen is een signaal dat er iets mis is, een vraag om een onlustgevoel weg te nemen.

 

Baby’s die gedragen worden leren meer

slim kindBaby’s die minder wenen hebben meer tijd om te leren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat gedragen baby’s een grotere visuele en auditieve alertheid vertonen. Tijdens het dragen heeft je kindje een betere interactie met jou en de omgeving. Het kan jouw mondbewegingen, mimiek en intonatie en klanken bestuderen wat de spraak- en taalontwikkeling bevordert. Doordat je kindje meer in contact komt met mensen (het ziet eindelijk eens wat meer dan de benen van mensen) gaat ook de sociale ontwikkeling erop vooruit.

 

Dragen bevordert de hechting

Je kindje werd in de baarmoeder constant aangeraakt en gemasseerd. De geboorte is dan ook een hele ervaring voor je baby’tje. Door je kindje te dragen in een draagzak of draagdoek kan je kindje toch nog genieten van je lichaamswarmte en hoort het je hartslag. Dat gevoel en geluid werkt heel rustgevend.

In de ontwikkeling van de mens zijn baby’tjes altijd aangewezen geweest op de aanwezigheid van de ouders om te overleven. Het zit dan ook in de genen dat een kind angstig wordt wanneer het alleen gelaten wordt. De aanrakingen en schommelende bewegingen door het stappen en bewegen zorgen ervoor dat het kindje zich veilig voelt en vermindert stress.

 

Dragen verhelpt kwaaltjes

Dragen biedt heel wat troost wanneer je kindje een moeilijke periode meemaakt; doorkomende tandjes, een groespurt, ziekte, …
Dragen wordt door kinderartsen zelfs aanbevolen bij verschillende kwaaltjes. Kindjes met reflux worden liefst rechtop gehouden en het biedt troost en warmte om dichtbij de mama of papa te zijn.  Ook bij krampjes is dragen erg efficiënt; met de knietjes opgetrokken zorgen je bewegingen voor een zachte massage van de buik. Het bevordert de spijsvertering en kan zelfs helpen bij ontlastingsprobleempjes.

 

Makkelijk de borst geven

Je draagdoek is ook het perfecte hulpmiddel bij borstvoeding. Bij de eerste hongersignalen al kan je je kindje discreet voeden en je kan het voeden langer volhouden. Het dragen stimuleert bij moeder en kind ook de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding. Daarnaast stimuleert dragen ook de aanmaak van het hormoon prolactine bij de moeder, dat aanzet tot melkproductie.

 

Handsfree!

babydrager handenvrijNaast de vele voordelen voor je kindje is een draagdoek of draagzak natuurlijk ook erg handig voor jezelf. Je kan je kindje met minder moeite langer dragen, je hebt steeds je handen vrij voor andere taken, je kan discreet borstvoeding geven, … dragen biedt ontzettend veel voordelen. Wat ikzelf erg prettig vind is dat m’n zoontje Stan overal mee naartoe kan, ook op plaatsen waar we met de buggy niet kunnen komen. Toen hij 1 jaar was namen we hem al mee op kastelentocht in de Dordogne.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om te dragen? Laat een reactie achter onder deze post 🙂

 

1 Comment to “ Je baby dragen: een heleboel voordelen voor je kindje en jezelf”

  1. Wendy says :Beantwoorden

    Onze draagzak is een toppertje ?? die we bij jou aankochten! Romi zit er super graag in en het is zo gemakkelijk dat je de koets eens kunt thuis laten. Het is zo leuk voor Romi dat ze mee kan genieten vh zicht als we gaan wandelen. Een echte aanrader voor iedereen! Je kind zo dicht bij je hebben, zalig! Dikke merci Fie en nog veel succes met de verkoop van de draagzakken. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *